Formula Dé - Finale 2014

26 december 2014 - Met kerstkaters en milde indigesties veroorzaakt door een overvloed aan taart die iedereen op de jaarlijkse speldag van spellenclub Hof van Watervliet in de mond werd gegooid starten we de laatste race van het seizoen met een voltallig rooster. De alleenheerschappij van Piet zorgt alvast niet voor een spannende finale maar we krijgen toch een bewogen race. In de schaduw van de tribunes dwaalt ex-racer Stef(ke) rond en aan de start is iedereen bezorgd om de alom gevreesde vloek.

Traditioneel starten we in Francorchamps waar menig wrak en stoffelijk overschot de baan reeds ontsiert maar het is en blijft dé locatie bij uitstek om het seizoen te eindigen. Eerder op de dag deden geruchten de ronde dat Francky ‘Ecclestone’ de handdoek in de ring zou gooien en het hele race gebeuren achter zich te laten om een Ladyboys club uit de grond te starten in het verre Thailand maar menig racer vermoedt dat dit slechts een afleidingsmanoeuvre is om op een geslepen manier de finale te winnen. Ecclestone start alvast als tweede, voorafgegaan door Johan en op de hielen gevolgd door ‘Exotique’ Dalys. 

Hilariteit neemt zoals gewoonlijk al snel de overhand op concentratie en het lot beantwoordt Johan’s vraagstelling of er op een dobbelsteen met ogen van één-en-twintig tot en met dertig ook een negen-en-twintig staat. Eén ongelukkige worp en de Vloek van Stef slaat voor de eerste keer toe: Stickie eindigt in zesde versnelling net voor één van de moeilijkste bochten op het circuit; Op dat moment rijdt Dalys nog voorop, gevolgd door Johan en Lola.

Zwaar onder de indruk van de stunt van Johan bewijst Ecclestone dat ook hij negen-en-twintig kan gooien en net voor de nog dodelijker bocht eindigen maar hij komt er een stuk beter vanaf en stunt zichzelf terug in de race. Een stuk later rammelen de eerste zwaar beschadigde bolides de pits in en als deze verslaggever het zich goed herinnert wagen enkel Piet, Dalys en een eind later ook Thijs zich aan een pitsloze race. 
Waar Dalys, gevolgd door Ecclestone en Lola Ferrari nog de kop van de race hielden in de laatste rechte lijn voor de streep kon enkel de leading lady de pole behouden en werd ze in de tweede ronde, deze keer gevolgd door de niet te kloppen ‘Snow White’ Piet die in de tweede ronde de touwtjes krachtig in handen neemt. 

Race Thijs die al de hele ronde op zijn eigen manier de achterhoede waarnam raced op een ongeziene manier in amper twee bochten van de laatste plaats naar de eerste waardoor hij dit jaar zijn moment de gloire kon verzilveren wat beslissend zal blijken in de einduitslag. Piet laat echter niet met zich sollen en neemt kort daarop de pole terug en laat iedereen, inclusief het wrak van de race-organisator achter zich en wint verdiend de finale na een ijzersterk seizoen. Team Ikea, in het begin van het seizoen nog Piet’s belangrijkste rivaal was mentaal duidelijk nog niet bekomen van de persoonlijke blunder van vorige race en reed de hele race onopvallend tussen de andere wagens in, hij eindigt vijfde. Lawrence wist op het eind zijn geliefde nog te passeren en Lola Ferrari eindigt onfortuinlijk als ferrarirode lantaarn. Er zal in Italië nog jaren over de Lanterna Testa Rossa worden gepraat.

Voor de volledigheid nog even de eindstand van de laatste race: Piet, Thijs, (Ecclestone - RIP), Lawrence, Dalys, Sébastien, Johan en Heidi. Hiermee loopt het huidig seizoen ook op zijn einde en is het pdium ook gekend: Piet wint in 2014 met een niet te kloppen vier-en-dertig punten gevolgd door Thijs die ondanks drie zwakke prestaties met twee zeer goede races de tweede plaats op het podium claimt en Sébastien die ondanks een sterke start elke race slechter reed houdt de derde.

Tags: