Machi Koro

Inleiding

Machi Koro (‘bouw je eigen stad’) is een spel van de hand van de Japanse spelauteur Masao Suganuma. Het spel werd in 2014 uitgebracht door White Goblin games. In 2015 werd de uitbreiding ‘Haven’ ook in een Nederlandse editie beschikbaar.

 

Spelbeschrijving

Doel van het spel is het uitbouwen van je eigen stad . Elke speler heeft een identieke set van zes startgebouwkaarten (negen indien de uitbreiding wordt gebruikt). Elk startgebouw heeft een specifieke eigenschap, die kan gebruikt worden zodra het gebouw afgewerkt is. De eerste speler die alle startgebouwen heeft geactiveerd wint het spel. Een aantal van de startkaarten kan onmiddellijk gebruikt worden, voor de andere moet worden betaald. Het geld daarvoor moet je verdienen door het aankopen van andere gebouwkaarten die je voor je uitspeelt. Deze kaarten kan je aankopen uit een aantal openliggende kaarten die de gemeenschappelijke voorraad vormen voor alle spelers.

Deze gebouwkaarten kunnen worden geactiveerd indien het getal dat op de gebouwkaart staat door jezelf (of door een medespeler in zijn of haar beurt) wordt gedobbeld. Dobbelen gebeurt met één of, als je het juiste startgebouw reeds hebt geactiveerd, twee dobbelstenen.  Blauwe gebouwkaarten brengen op in iedere beurt waarin het overeenkomstige getal wordt gedobbeld, groene en paarse enkel in je eigen beurt, en rode kaarten enkel als de tegenstander aan de beurt is. Je ontvangt geld van de bank (blauwe en groene kaarten) of van de tegenstander (paarse of rode kaarten).

 

Wat vinden we er zelf van ?

Dit spel doet wat denken aan ‘De kolonisten van Catan – het kaartspel’ en in mindere mate aan ‘Puerto Rico -  het kaartspel’ (San Juan). Als je deze spellen weet te smaken, zal Machi Koro zeker een succes zijn.

Machi Koro behoort duidelijk tot de categorie van de lichte familiespellen. Je bent voor een relatief groot gedeelte afhankelijk van het geluk van de dobbelsteen. Door de juiste keuze bij het aankopen van de extra gebouwkaarten kan je wel de kans dat je gebouwen hebt die opbrengen beïnvloeden, maar finaal blijft de geluksfactor in belangrijke mate aanwezig. De ‘pestfactor’ (de rode en paarse gebouwkaarten) waardoor een tegenstander in zijn beurt betekent dat er toch heel wat interactie in het spel aanwezig is.

In het basisspel zijn alle extra gebouwen vanaf het begin voor iedereen beschikbaar. Met de uitbreiding Haven slechts een selectie van 10, waardoor niet elke speler uit dezelfde set kan kiezen. Persoonlijk vinden we de versie van de uitbreiding de meest aangewezen manier van spelen.

De speldoos vermeldt 30’ speeltijd voor het basisspel en 40’ met de uitbreiding. Indien de kaartmix wat tegenzit, kan de spelduur i.p.v. de 40’ voor de versie met de uitbreiding wel wat langer worden.

Dit spel speel je best onmiddellijk met de uitbreiding erbij - deze biedt meer variatie in de gebouwen waardoor het spel aan diepgang wint.

Sinds de spel de clubcollectie heeft vervoegd, is het op elke spelavond al gespeeld. Het spel wordt ook ‘gereserveerd’ door andere spelers terwijl de eerste groep nog bezig is. Dit is een duidelijk indicatie van de bekoring die van dit charmante spelletje uitgaat.

Machi Koro is een ideale opener of afsluiter voor een spelavond. Het spel is zeer laagdrempelig en daardoor ook voor de occasionele speler geschikt, maar het biedt ook net voldoende diepgang om de veelspelers te kunnen bekoren - een leuk aperitief- of dessertspelletje.

Abonneren op RSS - Machi Koro